Marie Patočková
Střední škola designu interiéru Kateřinky
Konceptem návrhu veřejného interiéru kavárny/pekárny/bistra Poridgery je především propojení používaných surovin s materiálovým řešením v celém interiéru. Proto jsou zde použity například desky z organoidu (konkrétně slupky špaldy a káva). Chtěla jsem do uspěchaného městského života vnést přírodu, klid a harmonii, ale zároveň nenarušit jeho moderního a technického ducha.
Zkombinovala jsem tedy přírodní a industriální styl, čímž se kromě spousty přírodních materiálů, živých i sušených bylinek či schematických kreseb zpracování obilnin objevují ve velké míře také kovové prvky, sklo či cihlový obklad. V celém prostoru včetně zázemí pro zaměstnance jsou využity stejné materiály, především laminovaná dřevotříska s matným černým povrchem, masivní dub a dubová dýha. Co se týče kovových prvků, úchytek, podnoží, klik, kohoutků atd., zvolila jsem jednotně měď, jenž díky své teplé barvě velmi dobře funguje se dřevem a cihlami. S ohledem na útulnost a příjemný pocit zákazníků jsem se rozhodla vyřešit nadměrnou výšku stropu zadaného prostoru (pasáž v obchodním centru). Tento problém jsem řešila umístěním závěsných lustrů na lankách v různých výškách. Pomyslná stěna z těchto lustrů také odděluje první stolek u vchodu od vnějšího prostoru.
Na několika místech se nachází již zmíněné sušené a živé bylinky, které si zákazníci mohou kdykoli utrhnout a přidat do jídla nebo čaje a podpořit tím svůj zážitek z návštěvy bistra. Zázemí pro zaměstnance je prostorové rozděleno skříní, jež odděluje část pro odpočinek, ohřev a konzumaci jídla od části, kde se zaměstnanci převlékají a chtějí mít soukromí.