Tereza Tomšíková
Vyšší odborná a Střední průmyslová škola Volyně
Předmětem této maturitní práce je návrh interiéru bistra a kavárny.
Prostory pro realizaci projektu se nacházejí v Ostravě, U soudu 1, Ostrava – Poruba.
Můj koncept vychází ze současné gastronomie. V dnešní době je trendem takzvaná „otevřená kuchyně“, kdy návštěvník může pozorovat přípravu pokrmu. Tento způsob gastronomie je použit v levé části prostoru, který slouží jako bistro. To je vybaveno základními potřebami pro přípravu jednoduchých jídel jako jsou sendviče, tortilly, saláty a podobně. K tomuto účelu jsou zde velké jídelní stoly od společnosti TON. Za to pravá část je spíše kavárenská, a tedy určená pro přípravu kávy a dalších jiných nápojů a výstavě zákusků. Celá hlavní místnost je opticky rozdělena na dvě část – levou a pravou.
Interiér kavárny má navodit klidnou a pohodovou atmosféru. Sloužit jako místo odpočinku, ale zároveň jako místo pro pracovní schůzky, práci, sraz s přáteli a rodinou, a celkově k trávení volného času. Tohoto jsem dosáhla použitím světlejších a neutrálních barev, přírodních materiálů a květin, které dodávají příjemnou atmosféru a oživují prostor.
Jsou zde použity odolné a snadno udržovatelné povrchy pro vytížený provoz, jako například litá epoxidová podlaha, nerezová horní deska baru a pracovních pultů, kterou doplňují nerezové dřezy a baterie.